FIRAB al webinar FAO/IFOAM nell’Anno Internazionale frutta e verdura

Registrazione del webinar

Luca Colombo, segretario generale della Fondazione di ricerca Firab, interviene al Webinar nell’Anno internazionale di frutta e verdura: “Come costruire sostenibilità e prosperità nei sistemi alimentari di frutta e verdura. I coltivatori biologici e agroecologici raccontano le loro storie” organizzato dall’IFOAM, Organics International and the Food e FAO, Agriculture Organization of the United Nations.

Il webinar si è tenuto il 2 dicembre 2021, online dalle 14:00 alle 15:30, e ha presentato le esperienze di successo dei coltivatori biologici e agroecologici, provenienti da diversi continenti. Le loro storie potrebbero essere fonte di ispirazione per le organizzazioni di agricoltori, la società civile e le agenzie delle Nazioni Unite su come sia possibile costruire sostenibilità e prosperità nei sistemi alimentari, “from farm to table”, un concetto letteralmente molto semplice e significa dalla Fattoria alla Tavola, ma racchiude in sé tanti piccoli significati e tanti importanti valori.

I coltivatori di frutta e verdura biologici e agroecologici forniscono ottimi esempi di come sia possibile produrre alimenti ricchi di nutrienti in modo sostenibile, proteggendo l’ambiente, aumentando la biodiversità, preservando il suolo e mitigando e adattandosi ai cambiamenti climatici. Non solo: costruiscono catene del valore, maggiormente sostenibili e inclusive, resilienti, per una migliore qualità della loro vita e delle comunità di cui fanno parte.

Il webinar ha mostrato le esperienze di successo di coltivatori biologici e agroecologici, provenienti da diversi continenti. Si è tenuto in lingua inglese, disponibile anche in francese e spagnolo.

Webinar: ”How to build sustainability and prosperity in fruits and vegetables food systems” on 2 December 2021

02/12/2021 | 14:00 –15:30 CET

Register now

Organic and agroecological fruits and vegetable growers provide excellent examples of how is possible to produce in a sustainable way, protecting the environment, growing biodiversity, preserving the soil and mitigating and adapting to climate change.  Organic and agroecological producers build sustainable and inclusive value chains that contribute to a better quality of life for family farmers and their communities by generating income, creating livelihoods, improving food security and nutrition and enhancing resilience through sustainably managed local resources and increased agrobiodiversity.

The webinar ”How to build sustainability and prosperity in fruits and vegetables food systems” will be held on 2 December 2021 at 14:00 – 15:30 CET and will showcase organic and agroecological successful growers’ experiences, from different continents. Their stories could be an inspiration for farmers organizations, civil society and UN agencies on how is possible to build sustainability and prosperity in the food systems, from farm to table, valuing the research experience carried out or led by farmers and their organisations.

Interpretation will be available in French and Spanish.

Agenda

14:00-14:05 ꓲ Opening remarks by Julia Lernoud, Vice-President, IFOAM – Organics International

14:05-14:10 ꓲ IFOAM – Organics International video on the International Year of Fruits and Vegetables 2021

14:10-14:45 | Round table:

  • Sylvia M. Kuria, organic farmer, Sylvia’s Basket, Kenya
  • Maya Stolastika, organic farmer, Twelve’s Organic, Indonesia
  • Thales Mendonca, organic farmer, Rede Ecovida de Agroecologia, Intercontinental Network of Organic Farmers’ Organisations (INOFO), Brazil
  • Luca Colombo, Secretary-General, Italian Foundation for Research in Organic and Biodynamic Agriculture (FIRAB), Italy
  • Werner Castiglioni, Director, Biosüdtirol, Italy

14:45-15:20 | Q&A Session

15:20-15:30 | Closing remarks by Emma Siliprandi, Agricultural Officer, FAO Plant Production and Protection Division

The seminar will be moderated by Julia Lernoud.

The webinar is organized by the IFOAM – Organics International and FAO Plant Production and Protection Division (NSP) within the International Year of Fruits and Vegetables (IYFV).

Click here to register for the webinar.

Utilizzando il sito, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra. maggiori informazioni

Questo sito utilizza i cookie per fonire la migliore esperienza di navigazione possibile. Continuando a utilizzare questo sito senza modificare le impostazioni dei cookie o clicchi su "Accetta" permetti al loro utilizzo.

Chiudi